Кожен з нас у піклуванні про здоров’я розраховує в першу чергу на власні сили. Це недоречно тоді, коли організму загрожує хвороба —в цьому випадку необхідно неодмінно звернутись до лікаря. Проте з міркувань профілактики такий підхід цілком нормальний. І як не дивно, ефективними засобами можуть бути ті засоби, які ми вважаємо звичайним атрибутом життя. Наприклад, чай.

З давніх давен…

Зелений та чорний чаї відомі ще з давніх давен —ще з початку ери. Проте, більшість схиляється до того, що першими було винайдено цілющі властивості саме зеленого. З нього і почалась довга та насичена історія цього напою. Вже з перших згадувань — третя сотня років нашої ери — китайські першоджерела відмічають, що відвар зелених листків тонізує, підживлює сил мандрівнику, добре завершує страву. З самого початку цей напій було віднесено до привілейованого напою та вживали його переважно заможні та поважні. Він був навіть предметом заохочення і презентувався найбільш відданим чи завзятим селянам. Лише через певний час об’єми рослин, що вирощувались, збільшились на стільки, що стали доступними більшості населення. Відтоді цей напій став дійсно народним. Слава про нього дійшла й до Європи, чай був завезений у Голландію, Португалію, Англію і всюди відмічали його як смачний, поживний, тонізуючий та приємний напій.

Користь чаю.

В різних літературних джерелах чай згадується повсякчас і позитивному ракурсі. Так, наприклад, таджикский лікар у книзі “Скарбниця ліків” пише: “укріплює сили, що згасають, збуджує дух, підвищує настрій. Також, він зміцнює шлунок та полову властивість у людей з холодною натурою”. Китайці називали цей напій не менш як “Вогонь життя”. Японський імператорський медик у 18 сторіччі зауважував, що він “сприяє очищенню крові, очищує слизову оболонку очей, регулює роботу печінки та селезінки, знімає сонливість та в’ялість, поживлює м’язи тіла”.

Зелений чай завдяки кофеїну та теоброміну, які входять до його складу, є відмінним тонізуючим засобом та послаблює відчуття голоду. Дана властивість береться до уваги при розроблені дієт. Також відвар з зелених листків добре втамовує спрагу — краще випити його, ніж звичайну воду. Зауважимо проте, що незважаючи на розповсюдженість чаїв та багато рекомендації, варто з розумом відноситись до його користі та не замінювати ним ліки або фітопрепарати, які рекомендовані лікарем.

Чай містить також цілий комплекс активних речовин, відсоткова частка яких незначно коливається в залежності від сорту листків та місця їх вирощування. Загалом, листки містять більше трьох сотень речовин, при чому вчені запевняють, що повністю ще ця рослина не вивчена.

Дуже часто чай використовується у фітотерапії. Можна навіть стверджувати, що він є основним засобом фітотерапії. Його чудодійні властивості, які навіть впродовж багатьох століть ще не вивчені до кінця, зумовили те, що цей напій посів почесне місце у книгах з фітотерапії. Чай використовується наряду з іншими фіто-препаратами: витяжками з лікувальних рослин, з фіто-інгаляціями, ванночками, компресами, масками. Фітотерапія — відмінний засіб для профілактики захворювань та перевірений допоміжний засіб при лікуванні, реабілітації після хвороби. Фітотерапія не вимагає значних коштів та проста у застосуванні, а отже доступна кожному.

06.08.11